Tudi Kleopatra naj bi prisegala na čudežno zdravilo, zdaj pa se vrača kot ‘trend napitek’: sirotka. Vsestranska pijača, ki pripomore k vitkejši postavi, lepšem in bolj zdravem videzu.

Kaj je sirotka? Sirotka s svojo barvo ne izgleda ravno obetajoče, pa vendar so številni športniki in nutricionisti zagovorniki omenjene pijače. Podobno kot pinjenec, je sirotka pravzaprav obstranski produkt, ki nastane pri predelavi mleka. Gre za ostanek - sesirjen del sirotkinih beljakovin, ki dajejo pijači značilno motno barvo in se med shranjevanjem usedejo na dno.

Čista sirotka je zelo hitro pokvarljiva – že dve uri sta dovolj – zato jo je v trgovinah mogoče najti v različnih oblikah, kot pasteriziran napitek ali prašek.

Vitaminska bomba pomaga pri hujšanju Ena izmed restavracij v ZDA uporablja sirotko kot trendi pijačo, ki ji primeša ingver, kumaro in meto. Poleg znanih pijač je restavracija Bar Tartine izdala tudi kuharsko knjigo s številnimi kuharskimi recepti.

Zakaj je tako? Sirotka je pravi uničevalec kalorij. Stranski produkt mleka predstavlja okoli 94 odstotkov vode in ima posledično zelo malo maščob in kalorij. Hkrati se ohranijo vse pomembne hranilne snovi mleka, zato je bogata s kalcijem, železom, B, C in E vitamini. Sirotka pospeši metabolizem in zaradi visoke vsebnosti aminokislin pomaga pri gradnji mišične mase. Na splošno velja: več kot imamo mišične mase, višja je poraba kalorij.

Trend napitek z zdravilnimi učinki Beljakovine v sirotki so bogate z imunoglobulinom in z beta-glukani, ki ščitijo naš imunski sistem in podpirajo naravno razstrupljanje telesa. Poleg tega v sirotki vsebujoč vitamin B2 prispeva k boljši presnovi ogljikovih hidratov, hkrati razstruplja telo in zavira vnetja.

S sirotko v prahu lahko kaj dobrega skuhamo, spečemo ali pripravimo vrhunski napitek. Kozarec sirotke pred zajtrkom in vaš metabolizem bo kot nov.sirotka

Sirotka kot sredstvo proti staranju Kot omenjeno že v zgornjih vrsticah je Kleopatra prisegala na sirotko tudi zaradi tega, ker naj bi poskrbela za lepo kožo. Pa še res je: sirotka je izvrstno orožje proti staranju kože, nohtov in las. Razlogi: antioksidanti upočasnijo gubanje kože, mlečne kisline poskrbijo za odstranitev odmrlih kožnih celic, kalcij preprečuje nastajanje celulita, proteini pa zagotavljajo obnavljanje celic.

Tisti, ki si dnevno privošči sirotkin napitek, bo imel v kratkem obdobju zelo verjetno svileno sijoče lase, trdne in zdrave nohte ter rožnato svežo polt.