Twitter in Facebook, umaknita se – vizualne zgodbe so novi bum in Instagram je absolutno prvak v kategoriji najpopularnejših družbenih omrežij. Vendar večina od nas ve, da ustvarjanje popolne fotografije sploh ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Dobra novica pa je ta, da obstaja kar nekaj enostavnih navodil in trikov, s katerimi lahko izboljšate svoje Instagram slike, četudi jih objavljate preko svojega mobilnega telefona.

Preden se lotite različnih okvirjev, svetlobe in popravkov, morate najprej znati uporabljati kamero na svojem mobilcu. Večina Instagram profesionalcev odsvetuje uporabo kamere preko Instagram aplikacije. Namesto tega uporabite kamero na svojem mobilnem telefonu.

insta-light-2

Nato se poigrajte z nastavitvami, izpostavljenostjo, okvirji in modeli, da lažje razumete, kakšen stil fotografije vam je všeč. V primeru, da želite ustvariti kolekcijo na Instagram feed-u, pa pazite na konsistentnost v stilu fotografij, zato ne eksperimentirajte preveč s funkcijami vaše kamere.

instagram-perfect-snap

Ko zajamete trenutek ali dogodek, pomislite na to, kako lahko okvir fotografije ustvari najboljši učinek. Fotografije, ki upoštevajo nenapisano pravilo simetrije so vedno bolj privlačne na pogled, vendar to ne pomeni, da mora biti objekt, ki ga želite poudariti, točno na sredini fotografije. Poskusite s pravilom treh – zlato pravilo fotografije – s katerim prerežete fotografijo v tri enakomerne navpične ali vodoravne linije in nato usmerite pozornost predmeta vzdolž tega okvirja. Verjemite, ko vam rečemo, da lahko pametna postavitev objekta fotografije in okvirjanje spremeni in nadgradi še tako navadno fotografijo.

flat-lay-pilyq-bikini

Preden pritisnete na sprožilec, premislite tudi o kotu slikanja. Na primer, hrana ali manjši predmeti z detajli največkrat izgledajo najbolje, če so slikani od zgoraj (ploski slog fotografije), medtem ko je slikanje ljudi najbolje od spodaj navzgor ali pa pod kotom od zgoraj. Tukaj ni pravilnega ali napačnega odgovora – odvisno od predmeta fotografije ali izgleda, ki ga želite izpostaviti. Če imate čas, poskusite posneti več fotografij iz različnih zornih kotov. Tako boste videli, kakšen kot vam najbolj ustreza.

golden-hour

Naslednje, začnite razmišljati o svetlobi. Vsi vemo, da lahko osvetlitev naredi ali pokvari fotografijo. Naravna svetloba je zmeraj najboljša, če pa želite fotografiji dodati še nekaj več, posnemite fotografijo ob zlati uri (takoj za sončnim vzhodom ali pred sončnim zahodom). Takšna fotografija dobi magični pridih svetlobe, ki je umetna svetloba ne more posnemati. Kako pa mislite, da vaše najboljše blogerke ujamejo najboljše fotografije? To je trik zlate ure, dame.

instagram-bikini-selfie

In nazadnje, ne uporabljajte le filtrov, ki jih zagotavlja Instagram, ko začnete urejati fotografijo. V resnici večina Instragram profesionalcev uporablja zunanje aplikacije, kot so VSCO in Snapseed. Vsi imamo svoje osebne preference, kar se tiče urejanja fotografij, a ponovno poudarjam, najpomembnejša je doslednost za čudovito kolekcijo fotografij na Instagram feed-u. Ogromno znanih Instagramovcev si pravzaprav poskuša “lastiti” barvno paleto ali kontrasta – na primer, držite se visokokontrastnih in barvnih slik ali hladnejših podtonov, ko urejate fotografije. Ponovno, tukaj ni pravilnih ali napačnih odločitev, saj pravijo, da imajo vsake oči svojega malarja.

In še nasvet: Karkoli počnete, pri vsebini, kompoziciji in urejanju fotografij poskusite ustvariti čisto vaš, unikaten stil na Instagramu. S tem bo vaš feed izstopal od milijon drugih uporabnikov, prav tako pa bo postal unikaten “statement”, ki bo v trenutku prepoznan kot vaš. Veselo 'grammanje!